OOMBRA ARCHITECTS
1.4 EDIT.jpg

MILL ADAPTIVE REUSE

2827 John R is an adaptive reuse an historic carriage house in Brush Park, Detroit, MI. This project started by OOMBRA Architects in 2017 looks to breath new life into the dilapidated and burned out carriage house by inserting a new restaurant and bar into the existing masonry building along the ground floor and adding three new stories of residential apartments above. A new four story parking garage with street level retail space sits just to the west along Alfred Street. 

PROJECT: MILL ADAPTIVE REUSE
LOCATION: PHILADELPHIA, PA
STATUS: ONGOING

NEIGHBORHOOD ICON REINVENTED In an area of Philadelphia overrun with drugs, violence and poverty, this project presents and opportunity as a catalyst for development growth among a rapidly changing section of Kensington. The 2.71 acre site is bordered by an industrial rail line to the south, a commercial corridor (Front Street) to the west, and blighted residential neighborhoods to the north and east. The targeted project encompasses 140,000 sq ft and includes the projected revitalization of a five story abandoned industrial mill structure, two story boiler house and two story veterans’ housing complex. Our approach in planning of the site is to respect the historic components of the property. We value the inherent beauty in using buildings that were once conceived and designed for a specific purpose to then be reinvented and reconsidered in a different context. We are fond of the existing mill building and the boiler house and have developed both a master planned site design and various renovation schemes that prioritizes those buildings as icons for the site strategy.

 1919 CITY OF PHILADELPHIA MAP

1919 CITY OF PHILADELPHIA MAP

20170223_105124.jpg
 TYPICAL MILL FLOOR

Our approach in planning of the site is to respect the historic components of the property. We value the inherent beauty in using buildings that were once conceived and designed for a specific purpose to then be reinvented and reconsidered in a different context. We are fond of the existing mill building and the boiler house and have developed both a master planned site design and various renovation schemes that prioritizes those buildings as icons for the site strategy.

 EXISTING BOILER HOUSE
 
 

COMMUNITY SERVED The Work respects the existing residential fabric, structure and skin of the Mill. There are stacked floors of affordable housing units on the northeast corner of the site, above a heath center. The western face of the Mill wraps around a new community space and daycare occupying the footprint of the existing boiler house - old Clever Brooks boilers are on display, frozen in time after their tenure as the lifeline to a textile and rug industry long since forgotten. This ‘jewelbox’ of the community revitalization is centered within a greenspace for play and entertainment. With a nod to the past, we have introduced a vocational trade school and industrial shop program component to fitout the southern half of the Mill. These spaces spring from a new atrium space located adjacent to the existing firewall and offers a straightforward approach to future phasing and planning strategies. This is a redevelopment project that brings families back into a neighborhood they may have fled only a short time ago, offers education and jobs, and aims for a re-introduction of those people and skills back into the neighborhood.